Muovi ja Kiina

Muoviteollisuuden historia menee 1700-luvulle saakka mutta vasta 1850-luvulla alettiin biljardipallojen valmistukseen käyttää kumipuusta saatavaa guttaperkkaa. Samoihin aikoihin huomattiin hyönteisten tuottaman sellakan olevan oiva raaka-aine napeille, pelinappuloille ja gramofonilevyille. Selluloidi keksittiin sitten 1860-luvulla. 1900-luvun vaihteessa keksittiin maidon kaseiinista valmistettava galalitti mutta ensimmäinen teollinen muovi näki päivänvalon vasta 1909 kun Leo Bakeland kehitti bakeliitin. Se oli raakaöljyyn pohjautuva petrokemiallinen muovi. Jos miettii, mistä kiinalaisten muovinvalloitus alkoi, on meidän kenties käännettävä päämme pois Kiinasta ja kohti Pohjois-Amerikkaa ja yritykseen Exxon Mobil. Exxonin edeltäjä Standard Oil alkoi markkinoida kerosiinia kiinalaisiin koteihin 1892 ja jo 1970 luvulla Exxon oli mukana Kiinan vähitellen avatessa oviaan kansainvälisille yrityksille.

Exxon Mobil ei välttämättä ole ollut avaamassa yhtään muovitehdasta Kiinaan, mutta on ollut mukana mahdollistamassa kehityssuunnan.

Historian havinaa

Bakeliitin keksijä Leo Bakeland syntyi Ghentissä Belgiassa 1863 ja jo 1889 hän oli New Yorkissa josta alkoi hänen seuraava vaiheensa, mikä johti lopulta Clinton Paul Townsendin ja Elon Huntington Hookerin kanssa uusiin keksintöihin ja Hooker Chemical Companyn perustamiseen 1903, josta sittemmin tuli Occidental Chemical Corporation 1968, joka toimii nykyään myös Kiinassa. Yritysw on maailman 722 suurin yritys yli 11000 työntekijällään ja 17.824 miljardin dollarin liikevaihdollaan (2018). Occidental oli aktiivinen Kiinassa jo 1984 Shuoxianissa.

Kiinan nopea nousu

Kiina tuottaa nykyään koko maailman muoviroskasta 1/3 ja Kiina myös tuottaa 28% maailman kaikista muovituotteista, Aasia kokonaisuudessaan tuottaa 49% koko maailman muovituotteista. Kiinan kasvu johtavaksi tuottajaksi on tapahtunut nopeasti. Nykyään kiinalaiset muoviyhtiöt etsivät uusia sijainteja tehtailleen mm. Afrikassa ja yksi muovitehdas on avattu Angolaan.