Design ja suomalaiset yritykset muovialalla

Amerplast

Sami Suominen perusti Amerplastin yhdessä vaimonsa kanssa 1952 ja nykyään se on yksi Euroopan suurimpia muovinsaumaajia ja leipäpussien valmistajia. Amerplastilla on toimintoja Suomessa, Puolassa, Ruotsissa ja Venäjällä ja yritys vie muotituotteita yli 25 Euroopan maahan ja Amerplastin pääkonttori sijaitsee Tampereelle.

Amerplastin ensimmäiset tuotteet olivat lasten vaippahousut, mutta vuonna 1964 Amerplast kehitti uuden kestävän aaltoleikatin kauppakassin, jolle annettiin nimeksi iisi-kassi.

1971 oli vuorossa Ikaalisten tehdas, jonka tehtävänä oli valmistaa minigrip-pusseja. Samalla Tampereen tehdasta laajennettiin ja se alkoi keskittyä enemmän kauppakasseihin ja hygieniatuotteisiin.

1972 Amerplast avasi myyntikonttorin Ruotsiin, koska myynti Ruotsiin kasvoi merkittävästi varsinkin ostoskassien osalta.

1980-luvulla Amerplast investoi enemmän ja avasi kaksi uutta tehdasta, toisen Kauhavalle ja toisen Nastolaan ja vielä 1988 ostettiin tehdas Ruotsista mutta sitten samana vuonna Lassila & Tikanoja osti Amerplast Oy:n ja alkoi yrityksen voimakas kansainvälistyminen. L&T irtautui 2001 ja perustettiin uusi Suominen Yhtymä ja Amerplastista tuli Suominen Joustopakkaukset. 2014 Palattiin takaisin Amerplast nimeen.

Exel Composites Oyj

Exel Composites on Yrjö Ahon vuonna 1960 perustama yritys, jolla nykyään on yli 73 miljoonan euron liikevaihto. Se suunnittelee, valmistaa ja markkinoi komposiittisia profiileja ja putkia teollisiin sovelluksiin. Siihen kuuluu emoyhtiä ja kuusi tytäryhtiötä.

Exel tuli suomalaisille enemmän tutuksi Exel Sports Brands tuotteiden kautta, mutta yritystoiminnan urheiluvälineosa myytiin 2008-09 Karhulle paitsi salibandyliiketoiminta, ja keskityttiin komposiittiprofiileihin. Yrityksellä on vajaat 500 työntekijää ja Suomessa kaksi tehdasta: Mäntyharju ja Joensuu.

Excel oli ensimmäinen yritys maailmassa, joka aloitti kävelysauvojen teon vuonna 1997.

Exelin tytäryhtiöt ovat: Saksan Voerde, missä valmistetaan komposiitti profiileja kuten antennisuojia. Belgian Oudenaardessa Exel valmistaa profiileja mm. kuljetusväline- ja rakennusteollisuudelle. Australiassa valmistetaan Exel profiileja kolmessa kaupungissa ja Kiinassa Nanjingissa. Lisäksi profiileja valmistetaan myös Runconissa Englannisss.

Molok Oy

Molokin takaa löytyy ravintola -ja hotellialalla aiemmin toiminut Veikko Salli, joka alkoi ajatella jätehuollolle parempaa toimintamallia, siistimpää ja hygienisempää. Molok-säiliöiden idea syntyi 1990-luvulla oman Syväkeräys-menetelmän kautta. Kaikki lähti perusajatuksesta, että perinteisiä jätepisteitä vaivasivat ahtaus, haju ja eläimet. Molok-säiliöiden nimi juontaa alkunsa muinaisen tarun Molok-hahmosta, jonka kita oli kutakuinkin pohjaton.

Nykyään Molok Oy toimittaa tuotteitaan yli 40 maahan. Kaiken kaikkiaan yritys on ehtinyt valmistaa lähes 30 vuoden toimintansa aikana yli 150 000 molok-yksikköä.

Molok Oy pitää pääkonttoriaan Nokialla ja markkinoi kierrätyksen puolesta. Se julkaisi aiheesta oppaan tammikuussa 2019.

Oy Plastex Ab

Lohjalainen Plastex perustettiin ensimmäisten suomalaisten muovituottajien vanavedessä jo vuonna 1936. Plastex valmistaa puhallusmuovattuja muovituotteita ja ruiskuvalutuotteita kuten vesiastioita, bensakanistereita, kastelukannuja, pulloja, pakkauksia, pulkkia, liukureita, lumilapioita ja esimerkiksi hiekkaleluja. Plastexin oma historia alkoi puolalaissyntyisen insinööri Igor Lwdanskyn perustaessa Helsinkiin Korurasia- ja kotelotehtaan, jossa valmistettiin bakeliitista nappeja ja muita pikkuesineitä. Tuotannon laajentuessa tuotanto siirtyi Lohjalle entiseen pilketehtaaseen ja vuonna 1943 tehtaan nimeksi tuli Oy Plastex Ab. Nykyisin tuossa ensimmäisessä tehdasrakennuksessa toimii Plastexin nykyinen konttori.

Sodan jälkeen Lohjalla Plastexin tärkeimmäksi tuotteeksi kehittyi kampa. Plastexin omilla muoteilla valmistettiin 14 eri kampaa yhteensä 234 673 tusinaa pelkästään vuoden 1948 aikana, vuonna 1949 malleja oli jo 28.

1953 Plastec aloitti uuden tehtaan rakentamisen ja mainoskampanjan, jolla muovituotteita alettiin myydä voimakkaasti markkinoiden kohti suomalaisia keittiöitä. Mainoksia oli niin Helsingin Sanomissa, Uudessa Suomessa kuin myös Hufvudstadsbaldetissa.

1960 luvulla Plastexilla tehtiin sarjatuotantona kuljetusastioita, pulloja ja kastelukannuja, joista Kauppalehtikin uutisoi sitten 1968, kun lohjalaisia kannuja lähti 60 000 kappaletta Ruotsiin.

Nykyajan Plastexiin liittyy muotoilu ja tuotekehitys sekä Hot-Toys Oy:n leikkiauto-ja talvilelut. Yhtiön omistusrakenne muuttui 2015, kun Innofinance, Parum, Gerako ja Doubleclick Oy sijoittivat yhtiöön. Plastex valmistaa nykyään 20-25% tuotteistaan sopimusvalmistuksella.